Selecting Ideas 1

Tool: Prioriteren mbv de Prioriteer-matrix

De Prioriteer-matrix helpt om beslissingen te nemen over wat je als eerste gaat doen bij het implementeren van je verbeterpunten, het opzetten van je onderneming of het ontwikkelen van je product-/dienstidee tot een schaalbaar business concept.

Toepassing

Centraal bij Lean en Scrum staat het stellen van de juiste prioriteiten:
Welke actie heeft de grootste impact en zou je dus als eerste moeten oppakken? Welk actie vergt weinig inspanning maar heeft relatief groot resultaat en helpt je dus snel te ‘scoren’? Welk verbeteridee heeft in potentie grote impact, maar is gebaseerd op aannames die je dus snel moet testen?

De Prioriteer-matrix zorgt ervoor dat je de volgorde van acties bewust bepaalt, in plaats van op basis van onderbuikgevoel.

Uitleg

Inspiratie voor de Prioriteer-matrix hebben we gevonden in een blog van @SpikeLab: The two simplest and most powerful tools to identify your top priority.
Twee assen die Spike Morelli gebruikt zijn “risico als een onderliggende aanname niet waar is” en “impact van de maatregel op het succes”. Door je verbeterpunten of functionaliteiten voor de klant hierin te plotten, krijg je direct inzicht wat de kortste weg is tot het realiseren van waarde. En op welke wijze je dus zal moeten prioriteren.

Resultaat

Door het toepassen van de prioriteer-matrix weet je binnen korte tijd (15 minuten is mogelijk!) welke acties je team als eerste moet uitvoeren, of welke beoogde functionaliteit je team als eerste moet testen. Dit is tevens de benodigde input voor het bepalen van de volgende versie van jullie MVP (Minimal Viable Product) of voor het bepalen van jullie volgende Sprint Goal.